Strijd tegen het Ebolavirus in West-Afrika | Logistieke ondersteuning van een analyselaboratorium

Internationale missies
Interventie
De Civiele Veiligheid heeft een reeks initiatieven genomen om de bevolking van West-Afrika, die momenteel zwaar getroffen wordt door het Ebolavirus, te helpen.

In dit kader moest ze meewerken aan een B-FAST-opdracht inzake logistieke ondersteuning van het laboratorium B-LIFE (Biological Light Field Laboratory for Emergencies) dat opgezet werd door de UCL (Louvain-la-Neuve) en Defensie, en dat naar Guinee-Conakry wordt gestuurd om de actie van de NGO ALIMA te versterken.

Een van de problemen die nog opgelost moet worden voor het Belgische team vertrekt, is dat van de veiligheid ter plaatse. De Belgische en Franse overheden overleggen momenteel over deze kwestie. 

Als de B-FAST-opdracht bevestigd wordt, zal een C-130 van het Belgische leger het transport verzekeren.

Het laboratorium B-LIFE, dat mobiel en snel operationeel is, zal dan het enige centrum voor de opsporing van het Ebolavirus zijn in het Guinese woud. Het zal de bevolking ook een experimentele behandeling tegen het virus voorstellen.

Binnen het team, zal een expert van de Civiele Bescherming werken als NRBC-specialist. Hij zal de aan- en uitkleedprocedures voor de beschermpakken die door het medisch personeel gebruikt worden, controleren.